Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
Yeni OVP’de büyüme tahminleri düşürüldü
Başbakan Binali Yıldırım, bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin 2016-2019 Orta Vadeli Programı’nı açıkladı. En çok merak edilen konuların başında büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyon yer alıyordu. 2008 krizinden bu yana büyümenin küresel anlamda yavaşlamasıyla Türkiye’nin büyüme oranının da olumsuz etkilendiğini söyleyen Yıldırım, yurt içi ve yurt dışı tüm olumsuz gelişmelere rağmen yakalanılan yüzde 3’lük büyüme rakamının 2023 hedefleri için düşük bir büyüme düzeyi olduğunu belirtti. Büyümenin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, tamamen tüketime bağlı tamamen ürün bazlı büyümenin kalıcı olmayacağını, katma değer üreten fark oluşturan mukayeseli üstünlük sağlayan bir büyüme altyapısı oluşturmanın önemli olduğunu ifade etti. 2016 yılı büyüme hedefi yüzde 4.5’ten 3.2’ye, 2017 yılı büyüme tahmini ise yüzde 5’ten yüzde 4’e revize edildi.
Diğer önemli konu ise son dönemde hem TCMB’nin hem de hükümetin gündeminde olan enflasyon hedefiydi. İkinci temel amacın enflasyonu düşürmek olduğunu söyleyen Yıldırım, sağlıklı büyüme için enflasyonun sürdürülebilir düşük düzeye çekilmesi gerektiğini ve bu konuda kararlılık içinde olduklarını belirtti. Başbakan, kalan son 2 ayda öngörülemeyen bir olay gerçekleşmezse yüzde 7.5 seviyesinde bir enflasyon oranı ile senenin kapatılacağını açıkladı. 2016 yılı enflasyon tahmini yüzde 7.5 olarak korundu. 2017 yılı yüzde 6’dan yüzde 6.5’e yükseltilirken, 2018-2019 enflasyon tahmini yüzde 5 olarak belirlendi.
Büyüme oranları aşağı yönlü revize edilirken cari açık tahminlerindeki yukarı yönlü revizeler dikkat çekti. 2016 yılı cari açık/GSYH hedefi yüzde 3.9’dan yüzde 4.3’e, 2017 yılı için bu oran yüzde 3.7’den 4.2’ye, 2018 yılı hedefi ise yüzde 3.5’ten yüzde 3.9’a çıkarıldı. Cari açığı azaltmanın önemine vurgu yapan Yıldırım, içeride üretilen bir şey varsa fuzuli yere dışarıdan alınmaması, fiyatların rekabetçi seviyeye düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan, yurt içi üretimin artması ile ihracatın da artacağını, bu çerçevede Exim Bank destek bütçesinin 3 katına çıkarılmasının planlandığını açıkladı.
Başbakan Yıldırım 2003 yılından bu yana mali disipline önem verdiklerini ve yurt içi tüm olumsuz gelişmelere rağmen bütçe açığının yüzde 2’nin altında yüzde 1.6 düzeyinde tutulmasının çok büyük bir başarı olduğunu belirtti. Yatırımlar için kaynak problemi olmadığını söyleyen Yıldırım, ilk yatırımları 2017'de 2016'ya göre artırmış olacaklarını, bunun bir kısmının bütçe ile bir kısmının alternatif finans yöntemlerini kullanarak yapılacağını bildirdi. 2016 yılı bütçe açığı/GSYH oranı tahmini 2016 yılı için yüzde 1.3’ten 1.6’ya, 2017 yılı için yüzde 1’den 1.9’a, 2018 yılı için ise yüzde 0.8’den yüzde 1.6’ya revize edildi.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.