Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Geçtiğimiz hafta FED kararlarının Brexit referandumu gölgesindeki fiyatlamaların gölgesinde kaldığını gördük. Bu hafta ise, abiyane tabirle, dananın kuyruğu kopacak. Perşembe günü yapılacak İngiltere'nin AB üyeliğinde kalıp kalmayacağına yönelik referandumun etkileri uzun soluklu bir fiyatlama yaratacak. Görüntü itibariyle anketlerde ayrılalım oylarının daha yoğunlukta olduğunu, ancak ekonomistlerin görüşlerine göre ise, AB üyeliğinde kalınacağına yönelik beklentiler söz konusu. Yani durum aslında yüzde 50.
FED kararlarının etkisi içeride TCMB'nin faiz kararını mutlak suretle etkileyecektir. Brexit ihtimallerini göze alan ve son gelen istihdam raporlarının durumundan endişe eden FED, Haziran ayında da faizleri değiştirmeyerek, içeride TCMB'nin yüzünü güldürdü. 21 Haziran'da gelecek faiz kararında ise, üst bandın biraz daha törpülenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bizim beklentimiz ise, TCMB'nin sadeleştirme adımlarına bu ay da devam edip, üst bandı 50 baz puan indirirek, yüzde 9.00'a geçmesi yönünde. Son 3 faiz indirimine karşın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin sadece 50 baz puan inmiş olması ise, bankaların tam olarak düşük faizden fonlanmadığını gösteriyor. Dışarıda iyimser FED rüzgarı, içeride iyileşen istihdam, büyüme ve enflasyon rakamları bu dönem de TCMB'nin adım atmasına olanak sağlar görüşümüzü koruyoruz. Ancak TCMB'de Brexit'ten endişelenecek mi ? onu da ayrıca değerlendirmek gerekebilir.
Perşembe günü büyük gün olacak. Piyasaların merakla beklediği referandumun sonuçları gece itibariyle açıklanacak ve Cuma günü kapanışa kadar volatilite tavan seviyelere çıkacak. Uzun zamandır artı ve eksi yönleri tartışılan Brexit'in ise, çıkalım ya da kalalım şeklinde en azından bir sonuca bağlanması finansal piyasları da rahatlatacak bir gelişme olacaktır. İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkması ciddi anlamda piyasalarda ilk fiyatlamada huzursuzluk yaratacaktır. Başta, sterlin olmak üzere, Euro, Frank gibi ürünlerde sert değer kayıpları görebiliriz. Altın ve Yen tarafında güçlenmeler söz konusu olabilir. Hisselerde özellikle FTSE ve DAX'da ciddi değer kayıpları görebiliriz. Hazine tahvillerinin getirileri uzun bir süre eksilerde kalabilir. Ancak üyelikte kalmanın da olumlu sonuçlarının olacağı ve piyasaların rahatlayacağı bir sürece girmemize neden olacağını belirtelim. Tüm endekslerde toparlanma görebilir ve Euro ve Sterlin'de yukarı yönlü bir fiyatlama bekleyebiliriz. Biz İngiltere'nin AB içinde kalacağını düşünüyoruz.
Bu hafta ayrıca FED başkanı Yellen'ın Senatoya yapacağı sunum dikkatle takip edilmelidir. Bankacılık komitesinde adeta hesap verecek Yellen'ın son dönemde alınan kararların nedenlerine kadar bir çok detaylı açıklamaya yer vereceği ve Dolar'ı mutlak suretle etkileyebilecek bir gelişme niteliğinde olduğunu belirtelim. 21-22 Haziran'da Yellen, 23 Haziran'da Brexit ve 21 Haziran'da gelecek TCMB faiz kararı bu haftanın ana fiyatlamalarını oluşturacak gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.