Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

USDTRYWeekly27066.png

İngiltere halkı kararını verdi ve gözler parlamentoda. Halk kararına baktığımızda oylamanın sonucunda ortaya çıkan görüntü yüzde 52 çıkalım yönünde. Brexit'in şuan itibariyle piyasalarda şok etkisi yarattığını görmekteyiz ancak müzakerelerin durumu ve Merkez Bankalarının yapacağı ataklar bu şok etkisinin kısa vadeli etkilerini uzun vadede yumuşatmaya yönelik olacaktır. Bu ilk şoku atacak piyasalar ise, orta-uzun vadede dengeyi bulmaya çalışacaktır. Burada en büyük görev ise, BoE ve FED'e düşüyor gibi görünmekte.

FED'in bu yıl içerisinde faiz artırımına gitme olasılığının oldukça düşük seviyelere gelmesi normal karşılanmalıdır. Çünkü finansal istikrara yönelik politikalar izleyeceğini savunan FED'in bu şok ortamını da dengeliyici politikalar neticesinde takip etmesi gerekir. Haziran ayını da pas geçen FED'in Eylül ayında da herhangi bir müdahale de bulunmasını artık net bir şekilde beklemiyoruz. Çünkü global ekonomilerin dengeyi bulmasını beklemek şuan için daha sağlıklı bir politika olarak izlenmelidir. Aralık ayı ise oldukça zayıf ama hala potadan çıkmadı.

Brexit'in etkisiyle birlikte Sterlin'in ciddi değer kayıplarına uğradığı borsalarda panik satışlarının geldiği ve yatırımcıların güvenli liman arayışlarında altın, hazine tahvillere ve Yen'e olan talebinin arttığını gördük. Bu etki altın kanadında bir süre daha devam edecektir diye düşünüyoruz. Bu etki de sadece Brexit'in yarattığı şokların yanısıra FED'in faiz artıramayacağı düşüncesinden kaynaklıdır. Bu nedenle Altın da bir süre daha zirve arayışları devam edebilir. Brexit sonrasında ise, izlenecek yolun ve risk yönetiminin oldukça önemli olacağını belirtelim. Başbakan Cameron görevini bıraktı ancak 3 ay daha devam edecek ve Ekim ayında seçilecek yeni başkan Brexit müzakerelerini sürdürecek. Önemle merak edilen İngiltere'nin AB ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin nasıl devam edeceği yönünde. Çünkü, üç farklı model şuan itibariyle piyasalara sunuluyor. Burada norveç, İsviçre ve Dünya ticaret örgütünün kurallarına göre modeller bulunuyor. Diğer yandan önemli risk unsurları arasında, Fransa ve İspanya'nın birlik içerisinde kalıp kalmayacağı olacak. Diğer yandan İskoçya, Britanya için önemli bir risk oluşturacak gibi duruyor. Bu risklerle birlikte ise, yeni finansal koşullardaki dalgalanmalara hazır olmakta fayda var.

Bu hafta ABD ve İngiltere'den büyüme rakamları açıklanacak. Çin ve ABD imalat PMI verileri de diğer önemli veriler olacak. ABD'den Çekirdek reel tüketim harcamaları, kişisel gelir ve giderler enflasyon göstergeleri için önemli. Brexit oylaması sonrası ilk hafta da verilerin akıbeti önemli fiyatlamalar yaratıcaktır. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!