“Temettü hissesi” konusuna geçmeden önce, “Temettü nedir?” sorusunun cevabını vererek başlayabiliriz. Temettü, kısaca bir şirketin hissedarlarına kâr payı dağıtması olarak tanımlanabilir. Temettü hisseleri ise belirli aralıklarla temettü dağıtan hisselerdir. Bazı firmalar, bedelsiz sermaye artırımı yolunu izleyerek hisse senedi sahiplerine temettü dağıtır. Temettü tarihlerinde şirket tarafından yapılan ödemeler, firmalar için önemli bir performans göstergesidir.
Temettü Dağıtım Süreci Nasıl İşler? Yıl sonunda şirketlerin ilgili finansal tabloları incelenerek kâr elde edip etmediği anlaşılır. Şirketin o yıl zarar etmesi durumunda temettü dağıtımı söz konusu olmaz. Şirketin yıl sonunda kâr elde etmesi durumunda şirket yönetimi temettü dağıtmak veya elde edilen kârı başka bir şekilde dağıtmak arasında bir tercih yapar. Söz konusu şirketin yönetim kurulunca temettü ile ilgili karar alındıktan sonra temettü dağıtımının nakden veya hisse olarak dağıtımı konusunda karar verilir. Temettü ödemesi peşin veya taksitli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Şirketin net kârının en az yüzde 20’si hissedarlara temettü olarak ödenir.
Şirketler Neden Temettü Dağıtır?
Şirketler, temettü dağıtarak kârlarının önemli bir bölümünü hissedarlarına dağıtabilir. Böylelikle şirketler, kendilerine yatırım yapan paydaşları da mükafatlandırmış olur. Hissedarlara şirketin normal büyümesi dışında bir gelir imkânı sunulmuş olur. İstikrarlı temettü ödemesi şirketin büyümesinin ve olumlu performansının bir işareti olarak kabul edilir. Temettü ödemesi yapmak hisse senedinin yatırımcılar nezdinde daha ilgi çekici olmasını sağlar. Özellikle temettü duyuruları, hisse senedi fiyatlarının pozitif bir seyir izlemesinde önemli bir etkendir.
Temettü Hissesi Nasıl Alınır?
Hisse başına temettü ödemesi için dikkat edilmesi gereken iki tarih vardır. Bunlardan ilki temettü hakediş tarihi ve diğeri temettü ödeme tarihidir. Yatırımcıların temettü ödemesine hak kazanabilmek için hakediş tarihine kadar temettü vermesi beklenen hisseleri ellerinde tutması gerekir. Bu tarihte veya daha sonrasında hisse senedi alındığında, yatırımcı temettü ödemesine hak kazanamaz. Peki, temettü nasıl alınır? Temettü almaya hak kazanabilmek için temettü dağıtan hisselerden birine temettü hakediş gününden en az 1 gün önce sahip olmak gerekir. Öte yandan temettü ödemesine bir gün kala hisse senedi fiyatının da brüt temettü miktarında düşeceğini de bilmek önem arz eder. İşte bu nedenle temettü veren hisseler, kısa dönemli bir yatırımdan ziyade uzun dönemli bir yatırım olarak görülür. Trive web sitesi üzerinden ya da Kapital Trader aracılığıyla temettü takip işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilir ve temettü hissesi alabilirsiniz.
En Fazla Temettü Veren Hisseler
En yüksek temettü veren hisse senetleri; ülkemizin önde gelen şirketleri tarafından yatırımcılara sunulur. Bu şirketler arasında Türk Telekom, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Tofaş, Anadolu Hayat Sigorta, Ford, İş Bankası, Vestel ve Pınar gibi daha birçok önemli şirket yer alır. “Temettü ne zaman ödenir?” sorusunun cevabı ise şirketten şirkete önemli değişiklikler gösterir. Bazı şirketler, uzun bir süre temettü ödemesi yapmayıp tüm ödemeyi tek seferde yapar. Bu duruma temettü emekliliği denir.
Düzenli Temettü Artıran Hisseler Nelerdir?
Temettünün düzenli olarak artması, yatırımcıların enflasyon etkisine daha az maruz kalmasını sağlar. Nakit temettü miktarını en az 5 yıldır artıran hisseler, düzenli temettü artıran hisseler olarak kabul edilebilir. Bu hisselerin en önemlisi Sabancı Holding’e ait olan SAHOL hissesidir ve bu hisse 10 yıldır temettü artırmaktadır. Öte yandan Yeni Gimat Gayrimenkul Ortaklığı’na ait olan YGGYO hissesi ise yaklaşık 8 yıldır düzenli olarak temettü artırmaktadır. Aselsan’a ait ASELS hissesi ise 6 yıldır düzenli olarak temettü artırır.
Temettü Oranı ve Temettü Verimi Nedir?
Temettü oranı, temettü açıklayan hisseleri karşılaştırmanın kolay bir yolu olarak görülebilir. Temettü oranı ise dağıtılacak toplam temettü miktarının hisse senedi adedine bölünmesiyle elde edilen bir orandır. En çok temettü veren hisseler, temettü oranları karşılaştırılarak bulunabilir. Temettü verimi, hisse başına düşen temettü miktarının hisse fiyatına bölünmesiyle elde edilir. Hisse senetleri arasındaki temettü verimi karşılaştırılarak en yüksek temettü veren hisseler bulunabilir. Temettü verimi, hisse senedinin fiyat değişimlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Temettü hesaplama formülleri aşağıdaki şekilde ifade edilebilir.
Temettü Alma Şartları
Temettü alabilmek için öncelikle Trive gibi bir aracı kuruluşta hesabınız olmalıdır. Temettü ödemesinin yapılacağı tarihte söz konusu hisseler elinizde olmalıdır. Temettü nakit veya hisse senedi olarak dağıtılabilir. Temettü ödemesi yapacak şirket, temettü ödemesini nasıl yapacağını size bildirecektir. Ayrıca temettü ödemelerinde brüt 106 bin TL’lik temettü beyan sınırı bulunur. Bu rakamın üzerindeki temettü ödemeleri için vergi dairesine beyan vermek gerekir.
Temettü Yatırım Stratejileri
Temettü yatırımları söz konusu olduğunda şirketler ya yüksek temettü verimi ya da yüksek temettü büyüme oranı stratejisine odaklanmayı tercih eder. Yüksek temettü verimi söz konusu olduğunda yatırımcılar, nakit akışı yükselmekte olan, olgunlaşmış ve dolayısıyla yavaş büyüyen şirketleri tercih etme eğilimindedir. Yüksek temettü verimi yerine yüksek temettü büyüme oranına odaklanmayı tercih etmeniz durumunda temettüden alacağınız verim nispeten düşük olacaktır ve aldığınız hisseler yüksek hızda büyüyen şirketlere ait olacaktır. Bu durumda ilk yıllarda düşük bir temettü gelirine sahip olsanız da ilerleyen yıllarda daha iyi bir temettü gelirine sahip olabilirsiniz. Öte yandan hangi yatırım stratejisini tercih ederseniz edin finansal beklentinizin ne olduğu önem taşımaktadır. Acil ve istikrarlı bir gelir ve uzun vadede artan bir gelir arasında tercih yapabilirsiniz. Hisse senedi yatırımı yaparken göze alabileceğiniz risk düzeyine de dikkat etmelisiniz.
Temettü Dağıtmayan Şirket Başarısız Bir Şirket midir?
Şirketler, finansal yapıları güçlü olsa bile şirket politikaları geri az veya hiç temettü dağıtmayabilir. Bu tür şirketleri başarısız olarak nitelendirmek doğru değildir. Görece genç ve yeni yeni gelişmeye başlayan şirketler, hiç temettü dağıtmamayı tercih edebilir. Öte yandan mevcut ekonomik koşulların kötüleşmesi şirketlerin temettü dağıtmaktan çekinmesine neden olabilir.
Bedelsiz Temettü Nedir?
Şirketler, iç kaynaklarını sermaye artırımı yoluna başvurarak bir bedel ödemeksizin hisse senedi çıkarabilir. Bedelsiz sermaye artırımı yoluyla dağıtılan temettüye bedelsiz temettü denir. Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketler, temettü ödemelerini genellikle hisse senedi şeklinde yapar. Bedelsiz sermaye artırıldığında kaynak artırımı işi iç kaynaklar kullanıldığı için şirkete para akışı olmaz.
Temettü Hisse Fiyatlarını Nasıl Etkiler?
Temettü dağıtan bir şirketin kasasından belli bir miktarda para çıkışı gerçekleşir. İşte bu nedenle hisse fiyatında da bir düşüş gözlemlenir. Öte yandan borsada işlem gören neredeyse her şirketin hisse fiyatı düşmeye başladıktan hemen sonra piyasadaki yoğun talebin de etkisiyle çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlar. Kısacası temettü ödemesinin hisse senedi fiyatında önce düşmeye sonra da hızlı bir şekilde yükselmeye neden olacağı söylenebilir. Öte yandan daha önce temettü dağıtan şirketlere ait hisse senetlerinin pozitif bir seyir izlediği geçmiş yıllara bakılarak da görülebilir.
Trive Farkıyla Temettü Hisselerine Yatırım Yapın
Hemen siz de Trive’da hesap açarak temettü ödeyen hisse senetlerine yatırım yapma fırsatını yakalayabilirsiniz. Daha detaylı bir analiz için, temettü veren hisseler 2022 sayfamıza göz atabilir ve kendiniz için en uygun temettü hisselerini seçebilirsiniz Temettü ödemesi yapacak hisse senetleri ile ilgili tüm sorularınız için destek@trive.com.tr mail adresi veya 444 39 34 telefon numarası ile iletişime geçebilirsiniz.